تاریخچه وقف در شاهرود

کتاب تاریخچه وقف ومعرفی موقوفات شهرستان شاهرود همراه با تصاویر ووقفنامه های مهم موقوفات مساجد وتکایا ، با تیراژ 1500 جلد در کتابفروشیهای شهرستان آماده عرضه به همشهریان عزیز می باشد.

 

در چکیده ومقدمه کتاب چنین آمده است:

با توجه به قدمت تاريخچه وقف در شهرستان شاهرود كه از قرن هفتم هجری قمری آغاز شده و گستردگي و تداوم آن نيز در دوران صفويه با وقف مساجد، حسينيه‌ها و حوزه‌هاي علميه رواج داشته است.

اين گرايش از اعتقادات والاي مذهبي مردم سرچشمه گرفته تا آنجا كه با عشق و ارادت به اهل بيت و ائمه اطهار انگيزه زيباي وقف در وجود واقفين نهاده شده است، تا با وقف سرمايه‌هاي خود را اعم از زمين‌هاي كشاورزي و مسكوني، باغ‌ها، منازل مسكوني، دكاكين، قنوات و چاهها، كاروان‌سراها، حمام‌ها، همچنين نذورات که صرف عزاداری و اطعام در ماه محرم و صفر و ماه مبارك رمضان نموده و بخشی از موقوفات نيز صرف تعلیم دانشجویان وطلاب در حوزه‌هاي علميه گرديده است.

 

احداث واحدهاي اداري، پادگان‌ها، شهرباني و ورزشگاه‌ها ،افزايش حوزه‌هاي علمیه ، احداث كتابخانه‌ها ،ايجاد مؤسسات عام‌المنفعه از قبیل صندوق‌هاي قرض‌الحسنه و  خيريه ،دکان ها، ايجاد بناهاي مسكوني ارزان قیمت، ايجاد خوابگاه‌هاي دانشجويي، زائرسراها، دانشكده علوم قرآني، دارالقرآن، کمک به تکمیل خانه سالمندان، احداث مدارس، ساخت بيمارستان و درمانگاه‌ها از نتايج آثار وقف در اين دوره بوده است. با توجه به اينكه كمك‌هاي مردمي و نذورات غير وقفي داوطلبانه نیزنقش بسزايی در توسعه بناهای مذكور داشته است.

باید یگانه عامل انتقال جریانهای دینی ناب در جامعه اسلامی را در بستر تاریخ معلول وقف بدانیم، زیرا آثار تربیتی این سنت پسندیده اسلامی در طول تاریخ، از نسلی به نسل بعد منعکس می‌شود.

ما بر این باوریم که توجه به اهمیت فرهنگ وقف و امور خیریه می‌تواند جوابگوی بسیاری از معضلات اجتماعی باشد و با نگاهی گذرا به متن وقفنامه‌های باقیمانده از گذشته معلوم می‌شود که نیت و انگیزه واقفان، تأثیری شگرف در تأمین نیازهای مردم داشته است و در استحکام پایه‌های گوناگون حیات مذهبی و فرهنگی اجتماعی اقتصادی شهرستان شاهرود نقش مهمی را در طول تاریخ وقف شاهرود ایفا کرده است.

موقوفات مهمی از قبیل تکیه قلعه، تکیه  زنجیری (بازار)، تکیه  حاج ابوالقاسم باغزندان، مدرسه اسماعیلیه، موسسه امام جعفر صادق (ع) دارای بهره‌وری بوده و در رشد اقتصادی شهرستان شاهرود نقش بسزایی داشته‌اند.لازم به ذکر است در مقاطعی از تاریخ وقف نیز مظالمی بر بعضی از موقوفات شهرستان انجام شده است که، موجب رکود آن‌ها گردیده است. لیکن با ترويج بيشتر اين سنت پسنديده در جامعه با توجه به تلاشهای دلسوزانه مسئول محترم اوقاف شهرستان و بعضي از متوليان صالح موقوفات امید است انشاا.. در آینده نزدیک اين روند به سوي توسعه اقتصادي ،رفع نيازهاي شهرستان شاهرود ، از جمله محروميت‌زدايي، اشتغال‌زايي، رفع مشکلات درمانی، تحصیلی، کمک به ازدواج جوانان،  تقویت فعالیت‌های علمی، پژوهشی،آموزشی ،ورزشی و بالاخره رفع نابساماني‌ها، ادامه پيدا كند.


يکشنبه ٢٢ مهر ١٤٠٣