منو اصلی
توصیه هایی برای سحر وافطار

اوقات شرعی به افق شاهرود


در آستانه ی ماه مبارک رمضان کارشناسان توصیه هایی برا ی وعده های سحری و افطار دارند که برخی از آنها بدین شرح است:

توصـيـه‌هـاي سـحـري

1- وعده سحري، معادل ناهاري است که در روزهاي عادي مي‌‌ خورديد؛ يعني انواع غذاهاي برنجي را مي ‌توانيد در اين وعده بگنجانيد.

2- مي ‌توانيد 10 تا 12 قاشق غذاخوري برنج پخته (البته کمي ‌چرب‌ شده با روغن زيتون يا روغن کانولا) را همراه انواع خورش ‌هاي سنتي در اين وعده ميل کنيد.

3- خوردن سالاد در اين وعده، بخشي از آب مورد نياز بدن تان را تامين خواهد کرد و البته بهتر است که چاشني آن، آبليموي تازه يا سرکه بالزاميک و روغن زيتون باشد.

4- اگر جزو آن هايي هستيد که در اين وعده اشتهاي کمي دارند، بهتر است حجم مختصري از غذاهاي پُرکالري و البته مغذي را براي اين وعده انتخاب کنيد؛ مانند حليمي ‌که با کمي ‌کره و دارچين طعم‌ دار شده است.

5- خوردن مخلوط ميوه‌ هاي فصل با لبنياتي مانند شير و ماست يکي از گزينه‌ هاي مناسب براي شروع اين وعده است تا اشتهاي تان براي خوردن سحري بيشتر شود.

6- مصرف نوشابه‌ هاي گازدار و غذاهاي شور و پُرادويه‌ اي مانند انواع فست ‌فودها را در اين وعده به کلي فراموش کنيد تا در طول روز دچار تشنگي نشويد.

7- بهترين نوشيدني براي جلوگيري از تشنگي در طول روز‌هاي روزه‌ داري، آب است که البته مي ‌توانيد آن را با کمي ‌آبليموي تازه طعم‌ دار کنيد.

8- از مصرف سير، پياز و حتي سبزي خوردن در اين وعده بپرهيزيد تا بوي دهان تان براي اطرافيان، آزاردهنده نباشد.


9-از میوه هایی مانند طالبی استفادهکنید چون آب آنها در فیبر قرار دارد و به مرور در طول روز در بدن آزاد می شود و برای رفع تشنگی مفید است.

توصـيـه‌ هـاي افـطـاري

1- وعده افطار، معادل همان وعده صبحانه‌ اي است که در روزهاي عادي مي ‌خورديد؛ پس بهتر است به حضور تمام ‌گروه‌ هاي غذايي در اين وعده غذايي ‌تان توجه کنيد.

2- روزه ‌تان را مي ‌توانيد با يک استکان شير گرم يا چاي کمرنگ و 2 عدد خرما يا يک قاشق غذاخوري عسل (طبيعي) باز کنيد.

3- مي‌ توانيد چند برش نان سنگک را همراه با 45 گرم پنير و چند برش گوجه‌ فرنگي و خيار و يک عدد گردو در اين وعده ميل کنيد و البته مي ‌توانيد پنيرتان را از قبل با گردو يا ساير مغزها و سبزيجات معطر مخلوط کرده و طعم‌ دار کنيد.

4- انواع سوپ‌ هاي سبک مانند سوپ شير نيز انتخاب مناسبي براي وعده افطاري هستند؛ البته در خوردن آن ها زياده‌ روي نکنيد تا حجم معده ‌تان پُر نشود و اشتهاي تان براي خوردن ساير غذاها از ميان نرود.

5- اگر احساس سنگيني يا دل ‌درد کرديد، کمي ‌صبر کنيد و سپس کاسه ‌اي ماست که با کمي ‌جوانه‌ گندم و پودرمغزها (مانند مغز ‌پسته، بادام و کنجد) مخلوط کرده ‌ايد، ميل کنيد. حتي مخلوط ماست و انواع ميوه‌ هاي فصل هم انتخاب مناسبي براي اين وعده هستند.

6- براي شام بهتر است از منابع پروتئيني استفاده کنيد؛ البته از انواع کم‌ چرب. به طور مثال، تکه ‌اي ماهي يا سينه ‌مرغ کبابي همراه با انواع سبزيجات بخارپز شده مانند هويج، لوبيا سبز، نخود فرنگي و ذرت.

7- حتما بين افطار تا شام 2 تا 3 واحد ميوه ميل کنيد تا در پايان اين ماه دچار کمبود انواع ويتامين ‌ها نشويد.

8- در وعده افطار، زياد چاي غلیظ نخوريد؛ واز مصرف قهوه ومواد کافیین دار خودداری کنیدزيرا اين نوشيدني هامُدرهستند و ممکن است شما را به کم‌ آبي مبتلا کنند.

9-سعی کنید بعد از افطار پیاده روی کنید.

=======

از متخصصین محترم انتظار داریم ضمن اظهار نظر در مورد این مطلب ، نقطه نظرات خود را جهت درج در همین صفحه به آدرس ایمیل سایت ارسال نمایند 


دکتر رضا آمری نیا- پزشک و متخصص تغذیه

کاهش تشنگی در ماه رمضان

سر کشیدن آب زیاد بین غذای سحری، به امید جلوگیری از تشنگی در طول روز اشتباه است، چون باعث رقیق شدن شیره معده و در نتیجه نفخ و اختلال در هضم می شود . از طرفی، خوردن میوه در هنگام سحر ، علاو ه بر

مقاومت بیشتر در مقابل تشنگی، باعث رفع مشکل یبوست هم می شود.

توصیه می شود جهت تامین آب لازم، از حدود یک ساعت بعد از افطار تا نیم ساعت قبل از سحر، دست کم شش لیوان آب بنوشید . توجه داشته باشد که از خوردن چای پُررنگ ، قهوه، کاکائو و موادی که باعث دفع بیشتر آب (به علت مدر بودن ) از بدن می شوند، (به خصوص د ر سحری ) پرهیز کنید.

 

براى از بین بردن یا کم کردن عطش شدید در این ماه چه باید کرد؟

براى فهم این سؤال به این مثال توجه کنید : مزرعه اى را در نظر بگیرید که در کنار یک رودخانه پُرآب است. براى این که بتوانیم این مزرعه را به صورت دائم آبیارى کنیم و از حملات احتم الى آب در فصول گوناگون در امان نگه داریم، سدى مقابل آب مى زنیم تا بتوانیم آب را مهار کرده و با ایجاد روزنه هایى در سد به صورت دائم و کنترل شده مزرعه مان را آبیارى کنیم.

در ماه مبارک رمضان نیز بایستى سدى در بدنمان بسازیم که بتوانیم آب و مواد غذایى را که در سحرى مصرف کرده ایم به صورت یکنواخت و دائم در طول روز به قسمت هاى مختلف بدنمان برسانیم . این کار را مى توانیم با مصرف مواد غذایى پُرفیبر(سبزیجات و میوه ها) انجام دهیم.

 

این گروه از مواد غذایى با احاطه سایر گروه هاى غذایى خورده شده:

اولا باعث مى شوند آنزیم هاى گوارشى به صورت آرام آرام روى مواد غذایى اثر کنند.

ثانیا با کم کردن سرعت جذب م واد غذایى باعث مى شوند که بدن به آهستگى و در فرصت مناسب به جذب مواد غذایى اقدام کند تا هم دچار خستگى کمترى شود و هم از افزایش ناگهانی قند خون و ترش ح انسولین بالاى بعد از آن جلوگیرى کند.

بنابراین توصیه مى شود در سحرى از مواد غذایى پرفیبر مثل سبزیجات و بالاخص میوه ها استفاده کنید، چرا که میوه ها اولا منبع سرشارى از فیبر هستند، و ثانیا قند موجود در میوه ها در حالت خالص و بدون فیبر هم دیرتر از قندهاى ساده جذب مى گردد که این امر سبب مى گردد فرد دیرتر احساس گرسنگى نماید.

مواد غذایى پرفیبر آب زیادى را در خود جذب کرده و بدن مى تواند آب را به آهستگى جذب کند و احساس تشنگى، دیرتر عارض مى گردد.

یکى از مکانیسم هاى احساس گرس نگى، خالى بودن معده است . فیبرها سرعت حرکت مواد غذایى را نیز کاهش مى دهند و این مساله باعث مى شود که مکانیسم مذکور دیرتر شروع شود.

مصرف آب به مقدار فراوان در وعده سحرى و بالاخص ما بین غذا توصیه نمى شود، زیرا باعث رقیق شدن اسید و آنزیم هاى گوارشى شده و اختلال در روند هضم را باعث مى شود.

 

چه مواد غذایى را بهتر است در این ماه، در رژیم غذایى خانواده قرار داد؟

به طور خلاصه توصیه مى شود از مواد غذایى زیر در ماه مبارک رمضان بیشتر استفاده کنید:

 

در وعده سحرى:

- از غذاهایى که داراى قندهاى مرکب هستند مثل میوه جات بیشت ر استفاده شود.

- از غذاهاى حاوى فیبر مثل سبزیجات ومیوه جات بایستى بیشتر استفاده شود.

- از مواد غذایى سرخ شده ، پرچرب و شیرین پرهیز گردد.

- از غلات و حبوبات به میزان دلخواه در غذاى سحرى استفاده گردد.

- مصرف بیش از حد گوشت در سحرى توصیه نمى گردد.

- مصرف آب قبل از شروع سحرى و در بین وعده هاى غذایى توصیه نمى شود.

- مصرف ادویه جات و غذاهایى مثل کله پاچه، سیرابى و... در سحرى توصیه نمى شود.

در وعده افطارى و شام :

- شروع افطارى بایستى با چند عدد خرما، همراه با کمى آب ولرم یا شیر ولرم باشد.

- سعى شود بین افطارى و شام فاصله ای وجود داشته باشد.

- شروع افطارى همراه با نوشیدنى هاى خنک نباشد، بلکه حتما باید ولرم باشد. سوپ انتخاب خوبی است.

- مصرف بیش از حد مواد غذایى پُرچرب و شیرین در افطار سبب تشنگى و به دنبال آن مصرف زیاد آب

مى شود، در نتیجه با کاهش غلظت اسید و آنزیم ه اى گوارشى موجب اختلال در هضم و جذب مواد

غذایى مى شود.

 دکتر رضا آمری نیا- پزشک و متخصص تغذیه

www.tebyan.net: منبع

-

بهترین و بدترین نوشیدنی‌های ماه رمضان؟!

مقابله با حس تشنگی در روزهای بلند و گرم تابستان چگونه امکان دارد؟ این مطلب را با دقت بخوانید و به جواب برسید.

به گزارش شفقنا به نقل از افکارنیوز، باتوجه به اینکه در فصل تابستان حدود ۱۵ تا ۱۶ ساعت روزه داری به طول می‌انجامد، قند خون پایین می‌افتد و آب بدن خیلی کم می شود. بنابراین باید از نظر فیزیولوژیک به این کمبودها پاسخ داده شود. باز کردن روزه با مقداری آب، شیر یا چای رقیق و گرم به اضافه ۲ تا ۳ خرمای کوچک یا حلوا و شیرینی ساده، از یک طرف به کم آبي بدن را پاسخ می دهد و از طرف دیگر قند خون را به حالت طبیعی بر می‌گرداند.

بهتر است که چای غلیظ مصرف نشود زیرا کافئین زیاد در چای ترشح اسید معده را زیاد می‌کند و باعث مشکلات گوارشی از جمله ریفلاکس یا بازگشت اسید به مری می شود به خصوص اگر فرد از قبل چاقی و اضافه وزن هم داشته باشد. بعد از آن نیز می توان از یک میان وعده مانند نان و پنیر و مقداری مغز گردو به اضافه خیار و گوجه فرنگی و سبزی خوردن یا کاهو استفاده کرد و نیم‌ساعت بعد از گروه میوه‌ها و سبزی های فصل به مقدار کم درحد یک تا دو واحد می توان مصرف کرد و ۳۰ تا ۴۵ دقیقه بعد هم شام خورده شود.

بیشتر از یک فنجان ننوشید

بسیاری از افراد هنگام سحر مقدار زیادی چای یا قهوه می‌خورند. باید توجه داشته باشید که هر نوشیدنی به غیر از آب به خصوص چای و قهوه و نسکافه به شدت مدر هستند و باعث می‌شوند که آب بدن در ساعات اولیه روز از دست برود و در نهایت فرد خیلی زود تشنه می‌شود. بنابراین توصیه این است که در وعده سحربیشتر از یک فنجان چای، قهوه و نسکافه تازه و کم رنگ استفاده نشود. یادتان باشد که آب بهترین نوشیدنی در ماه رمضان است.

نوشیدن آب وسط غذا، فقط چند جرعه

در بین تمام وعده‌های غذایی باید مواظب مصرف آب باشید و بعد از افطار بیشتر از ۴ استکان چای، قهوه و نسکافه کم‌رنگ و تازه مصرف نکنید. در گذشته دانشمندان تغذیه معتقد بودند که مصرف آب همراه با غذا می‌تواند منجر به کاهش اسیدیته معده شود و در نتیجه روی هضم و جذب غذا اثر بگذارد. بعدها دانشمندان دیگر ثابت کردند که نوشیدن آب حتی با ریشه سوم غلظت اسید معده نیز ارتباطی ندارد یعنی آنقدر اسید معده قوی است که اگر مقدار کمی آب در بین غذا مصرف شود خیلی روی گوارش و هضم غذا اثری نخواهد گذاشت، بنابراین اگر فردی در طی روز مصرف مایعات مورد نیاز بدنش را کنترل شده نگه دارد طوری که موقع غذا خوردن نیاز نداشته باشد ۱ تا ۲ لیوان آب مصرف کند و این مقدار فقط در حد ۱ تا ۲ جرعه باشد، هیچ مشکلی برای او ایجاد نخواهد شد.

اگر می خواهید تشنه نشوید

در ماه رمضان توصیه می شود که قسمت عمده پروتئین مورد نیاز یک فرد در فاصله بین افطار تا شام مصرف شود. شما می‌توانید این پروتئین را با مصرف گوشت‌ها، تخم مرغ، مغزها و لبنیات تامین کنید. به عبارت دیگر بهتر است که در وعده سحر یا میان وعده قبل از سحر سهم کمتری از پروتئین مصرف شود چراکه بدن برای سوخت و ساز و دفع پروتئین به آب زیادی نیاز دارد و اگر در وعده سحر پروتئین زیاد مصرف شود، باعث می‌شود که فرد طی ساعات اولیه روز خیلی سریع‌تر احساس تشنگی و کم آبی کند.

برخلاف پروتئین‌ها بهتر است که سهم عمده چربی ها در وعده سحر گنجانده شود. زیرا چربی‌ها آخرین موادی هستند که معده را ترک می کنند. ماندگاری طولانی آنها در دستگاه گوارش، احساس سیری را تداوم می بخشد و کمک می کند که یک فرد روزه دار زود گرسنه نشود. هر فردی متناسب با وزن، سن و شرایط متابولیکش در طی روز به مقدارمعینی چربی نیاز دارد. چربی های سالم راعمدتا روغن‌های مایع خوراکی مانند روغن زیتون تشکیل می دهند. اگر برنج می خورید بهتر است که آن را آبکش نکنید و در هنگام پخت به آن روغن اضافه نکنید بلکه پس از پخت حدود یک قاشق مربا خوری یا یک قاشق غذاخوری روغن زیتون را روی برنج گرم بریزید و بخورید. به این ترتیب هم مقدار روغن مصرفی‌تان را کنترل می‌کنید و هم در طی روز دیرتر گرسنه خواهید شد. نکته دیگر در وعده سحر انتخاب غذاهایی است که خیلی شور نباشند زیرا نمک زیاد در غذای سحری منجر به تشنگی در طول روز می شود. همچنین غذاهای خیلی ترش مصرف نکنید زیرا این غذاها دفع آب را زیاد می کنند و در نتیجه تشنگی زیاد می شود. غذاهای خیلی شیرین نیز همان ویژگی های شوری و ترشی را دارند.

منبع: مجله ایده آل